terug naar orthodontie

Plaatsen beugels

Het plaatsen

Na het uitgebreid onderzoek en het samen bespreken van het behandelplan wordt de afspraak gepland voor het plaatsen van de beugel. Het ligt aan het type beugel, maar soms zal de tandarts voor orthodontie deze niet zelf plaatsen maar dit laten doen door een orthoassistent. Het plaatsen van een beugel duurt vaak een half uur. Nadat de beugel is geplaatst zal de orthoassistent uitgebreid uitleg geven over het onderhoud en het poetsen (de ‘mondhygiëne-instructie’). Er wordt ook een starterssetje meegegeven om de mond te verzorgen bij een orthodontische behandeling.

Het plaatsen van een beugel doet geen pijn.

Voor het plaatsen van een beugel wordt eerst een NOLA afzuiger in de mond geplaatst. Dit is een wang- en tongspreider met geïntegreerde afzuiging en kan een beetje oncomfortabel aanvoelen. Daarna worden de tanden schoongemaakt en voorbereid op het plaatsen van de beugel.

Controle afspraken

Voor de gemiddelde orthodontische behandeling wordt na het plaatsen van de beugel maandelijks een afspraak gepland om de apparatuur bij te stellen: de ‘controles’. Bij deze controles bekijkt de tandarts voor orthodontie hoe de behandeling vordert en maakt een inschatting van de volgende stappen: bijvoorbeeld een nieuwe dikkere draad, een draad met een andere vorm, de draad bijbuigen, nieuwe elastieken of veren, kanteling van de hoek van de draad (‘torque’) enzovoorts. 

Bij iedere controle zult u in onze praktijk altijd de tandarts voor orthodontie zelf zien!