terug naar mondhygiëne/preventie

Preventieteam

Binnen onze praktijk hebben we verschillende gradaties van behandelaars die zich bezig houden met preventieve mondzorg

Tijdens de periodieke controle zal de tandarts de gezondheid van uw tandvlees beoordelen. Dit doen we door middel van de PPS score, hierbij wordt de diepte van het tandvlees tot het bot gemeten. Afhankelijk van het resultaat adviseren wij bij welke behandelaar u een vervolg afspraak kan krijgen.

Preventieassistent

Een preventieassistent is een tandartsassistent met een aanvullende cursus op het gebied van preventie en mondhygiëne

Blijkt bij de controle dat er een beetje tandsteen zit en/of u een lichte vorm heeft van tandvleesontsteking (PPS score 1) dan zal de preventieassistent uw gebit reinigen tot boven de tandvleesrand en indien nodig een passende uitleg en instructie geven betreffende uw gebitssituatie, vervolgens zal ze uw gebit nog even polijsten. 

Paro- Preventieassistent

Een paro-preventieassistent is een preventie-assistent die een aanvullende cursus van een aantal maanden heeft gedaan en daarmee ook patiënten mag behandelen waarbij de ruimte tussen tand en tandvlees al iets verdiept is (PPS score 1 en 2).

Zij kan zelfstandig een behandelplan op stellen en werkt nauw samen met de mondhygiënist op dit gebied. 

Ook patiënten die na behandeling bij de mondhygiënist een stabiele situatie bereikt hebben, kunnen op een gegeven moment voor de nazorg gezien worden door de paro-preventieassistent. 

De paro- preventieassistent zal uw situatie in kaart brengen en daarbij de passende uitleg en instructie geven. Uw gebit reinigen en vervolgens polijsten.

Mondhygiënist

De mondhygiënist heeft een 4 jarige HBO opleiding gevolgd en behandelt patiënten met uitgebreidere tandvleesproblemen (PPS score 2 en 3). Ze brengt de conditie van het tandvlees in kaart en maakt aan de hand daarvan een passend behandelplan. 

Ook gaat ze op zoek naar de oorzaak van het ontstaan van de tandvleesproblemen maar ook naar de oorzaak van gaatjes (cariës).

U kunt worden doorverwezen door uw tandarts, maar ook zonder verwijzing kunt u terecht bij de mondhygiënist.

De mondhygiënist is bevoegd om:

  • De groeven in kiezen af te sluiten (sealen)
  • Vullingen te polijsten
  • Kleine gaatjes te behandelen
  • Lokale verdoving te geven
  • Plaquetest en uitgebreide instructie te geven
  • Fluoride applicatie te geven