Apexresectie (wortelpuntoperatie)
Indicatie
De belangrijkste reden voor een wortelpuntoperatie (apexresectie) is een ontsteking in het bot aan de wortelpunt van een tand of kies. De tand of kies heeft enige tijd geleden al een wortelkanaalbehandeling gehad. Maar de ontsteking aan de wortelpunt is niet genezen. De reden hiervoor kunnen zijkanaaltjes aan de wortelpunt zijn, of bacteriën die zich in een biofilm op de wortelpunt vastgezet hebben. Uw lichaam kan deze bacteriën niet verwijderen, zelfs niet met behulp van antibiotica. Om te beslissen of een apexresectie dient te gebeuren wordt een röntgenfoto gemaakt die met een eerder gemaakte röntgenfoto wordt vergeleken. Soms kan het nodig zijn om een 3D foto (CBCT) te laten maken. Dit wordt met u overlegd.
Slagingskans
Een apexresectie heeft alleen zin na een wortelkanaalbehandeling. De slagingskans van een wortelpuntoperatie ligt om en nabij de 70-80%. Tijdens het eerste consult kunnen we een inschatting maken van de prognose van de behandeling. Is er bijvoorbeeld sprake van vergaand botverlies, dan zakt de kans op een succesvolle wortelpuntoperatie. In overleg met u kunnen we er dan voor kiezen het betreffende element te verwijderen in plaats van een wortelpuntoperatie.
De Behandeling
Met een dunne flexibele naald krijgt u een verdoving in de buurt van de tand of kies die behandeld wordt. Nadat de verdoving goed is ingewerkt wordt er een sneetje in het tandvlees gemaakt, waardoor het kaakbot bereikt wordt. Met een klein boortje wordt daarna een opening in het kaakbot ter hoogte van de wortelpunt gemaakt. Als de wortelpunt in beeld is, wordt alle ontstekingsweefsel rondom de wortelpunt verwijderd. Daarna wordt met een ander boortje het puntje van de wortel verwijderd, waarna er aan de onderkant van de wortel zo mogelijk nog een vulling wordt aangebracht om het wortelkanaal definitief af te sluiten.
Na de behandeling
De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Het kan zijn dat de volgende verschijnselen zich voordoen:
– een beetje nabloeden: het speeksel kan de eerste dagen na de ingreep nog wat rood zijn
– napijn, hiervoor kunt u de medicatie nemen die u op recept heeft meegekregen
– een gezwollen wang; soms is er een bloeduitstorting, de wang is dan wat langer dik en verkleurd (veelal een week), dit is niet ernstig. Om dit te verminderen adviseren wij u om de eerste dat te koelen. U krijgt van ons een koud kompres mee. Aangewezen is dat u thuis verder koelt met koud kompressen of ijsblokjes (in een zakje en washandje).
Ook adviseren we om 2 hoofdkussens te gebruiken gedurende de eerste nacht, leg ook een handdoek bovenop ter bescherming in verband met bloeden.
– enige temperatuursverhoging is normaal de eerste dagen na de ingreep, mocht de temperatuur hoger worden dan 39 graden, neemt u dan contact met ons op
– moeilijk openen van de mond en soms last met slikken. U kunt hier tot wel twee weken na de ingreep last van hebben, het hevigst op dag 3-4-5 na de ingreep. Mocht het u niet lukken een glaasje water door te slikken, of wanneer u benauwd of kortademig wordt, neem dan contact met ons op.Tot ziens in onze praktijk