terug naar cosmetische tandheelkunde/ bleken

Melkgebit

Welke mondverzorging heeft jouw baby van 0 tot 6 maanden nodig?
In deze periode heeft je baby weliswaar nog geen tanden, maar toch is de gezondheid van de mond in deze periode heel belangrijk. Door het zuigen op de moederborst ontwikkelt je baby op natuurlijke wijze de mond- en lipspieren, een goede tongligging en de juiste manier van slikken. Dit is van invloed op de ontwikkeling van de kaken, wat weer bepalend is voor de ontwikkeling van het latere gebit. Bij het gebruik van een fopspeen raden we je af deze in iets zoets, bijvoorbeeld honing, te dopen. Dit verhoogt de kans op gaatjes wanneer de eerste tandjes doorbreken.

Welke mondverzorging heeft jouw baby van 6 tot 12 maanden nodig?
De leeftijd voor het doorkomen van de eerste tandjes ligt niet vast, maar doorgaans breken rond de zes maanden de eerste tandjes in de onderkaak door (1). Daarna volgen rond de negen maanden de eerste tandjes in de bovenkaak (2). Vervolgens breken de tandjes naast de al aanwezige tandjes in de boven (3) en onderkaak (4) door. Veel kinderen hebben rond de twaalf maanden acht tandjes in de mond staan. De rest volgt dan vaak rond de zestien maanden.

Vanaf het doorbreken van het eerste tandje, moet je beginnen met poetsen. Het glazuur van de melktandjes is nog niet zo sterk, en de tandjes zijn daarom extra gevoelig voor gaatjes. Gebruik daarvoor de speciale zendium peutertandpasta. Deze peutertandpasta bevat een aan de leeftijd aangepast fluoride-gehalte. Fluoride versterkt het glazuur en helpt zo gaatjes voorkomen.

Wat is zuigflescariës?
Zuigflescariës wordt veroorzaakt door regelmatige blootstelling aan suikers in vloeistof gedurende een langere periode. Sabbelen aan een zuigflesje met bijvoorbeeld vruchtensap, siroop, drinkyoghurt en andere melkproducten kan het gebit aantasten, omdat het gebit langdurig met suikers en/of zuren in aanraking komt. Je kan je kind ’s avonds of ’s nachts daarom beter een zuigflesje met water dan bijvoorbeeld vruchtensap mee naar bed geven. Omdat de speekselproductie ’s nachts lager is, kan het speeksel ’s nachts de zuuraanvallen op het gebit vrijwel niet herstellen.
Ook wordt aangeraden je kind niet de hele dag door met een zuigfles rond te laten lopen, maar op gezette tijden te laten drinken. Laat je kind vanaf negen maanden uit een beker drinken in plaats vanuit een zuigflesje.

1. 10 tips tegen babycariës: Houd je aan het voedingsschema van je kind.
2. Geef je baby tussendoor geen eten en drinken.
3. Zorg in het algemeen voor niet meer dan zes of zeven eet-/drinkmomenten per dag.
4. Spoel de mond en poets de tanden van je baby vanaf het moment dat de tandjes doorkomen.
5. Geef als het melkgebit doorkomt ’s nachts geen voeding meer.
6. Geef ’s nachts bij dorst en huilen water in plaats van melk.
7. Ga na 9 maanden over van de fles als zoethoudertje naar een drinkbeker.
8. Volg het door de consultatiebureaus gegeven fluoride-advies.
9. Neem je kind mee als je zelf naar de tandarts gaat.
10. Zorg dat je eigen gebit schoon en gezond is (eet suikers bewust en zorg voor niet meer dan 6 á 7 eet-/drinkmomenten per dag).

Invloed eten/drinken op het melkgebit
Suikers en zetmeel kunnen schadelijk zijn voor het peutergebit. Bacteriën zetten suiker en zetmeel om in zuren en deze zuren tasten het gebit aan. Combineer de eet- en drinkmomenten van je kind en beperk het aantal tot maximaal 7 per dag.

Welke mondverzorging heeft mijn peuter/kleuter van 2 tot 5 jaar nodig?
Vanaf tweejarige leeftijd worden de tandjes twee keer per dag gepoetst: ’s morgens en ’s avonds voor het slapen gaan. Vooral vóór het slapen gaan is het belangrijk de tanden goed te poetsen.

Gebruik de speciale zendium peutertandpasta; deze bevat een verlaagde hoeveelheid fluoride, aangepast aan de leeftijd. Naspoelen is dan ook niet nodig. Poets de tanden met een peutertandenborstel met zachte haartjes en een klein borstelkopje en gebruik ongeveer een halve centimer tandpasta per poetsbeurt. Vanaf driejarige leeftijd kan je je peuter stimuleren de tanden en kiezen zelf te poetsen. Poets het gebit van je peuter vervolgens altijd na. Blijf dit doen tot je kind ongeveer tien jaar oud is.

Vanaf het tweede levensjaar wordt geadviseerd je kind regelmatig mee te nemen naar de tandarts.

Hoe kan ik het gebit van mijn kind goed poetsen?
Er is één regel voor het poetsen van tanden: poets in een vaste volgorde, de binnen-, buiten- en bovenkant van het gebit. Dit geldt voor zowel boven- als onderkaak.

Via de schrobmethode poets je het kindergebit eenvoudig en efficient. Hierbij worden korte horizontale overlappende bewegingen gemaakt. Eventueel kan je een electrische tandenborstel gebruiken. Ga achter je kind staan of zitten en laat het hoofdje tegen je buik rusten. Om de bovenkant goed te kunnen poetsen moet de mond van je kind ver open. De vlakken van de binnen- en buitenkant zijn gemakkelijker te bereiken als de mond half open is.