terug naar cosmetische tandheelkunde/ bleken

Kindergebit

Wanneer wisselen kinderen hun tanden?
Vanaf het 5e en 6e jaar maken melktanden plaats voor nieuwe, blijvende tanden. De melktanden vallen uit doordat de melkwortels oplossen. Het wisselen van tanden en kiezen kan tot aan het twaalfde levensjaar duren.

Wat zijn gaatjes (cariës)?
Gaatjes worden ook wel tandbederf of cariës genoemd. Op je tanden en kiezen zit vaak tandplak, een kleverig laagje dat hoofdzakelijk uit bacteriën bestaat. Gaatjes kunnen ontstaan als je producten eet met koolhydraten (suikers en zetmeel), want deze koolhydraten zijn voeding voor de bacteriën in tandplak. De bacteriën maken van de koolhydraten zuren die het glazuur oplossen. Na een tijdje kan dan een deel van je glazuur onder het oppervlak verdwijnen, terwijl het oppervlak zelf in tact blijft. Als er veel van dat interne glazuur is verwenen, bezwijkt ook je glazuuroppervlak, daardoor ontstaat er een gaatje. Dit proces wordt versneld naarmate er vaker suiker en suikerhoudende producten in de mond komen.

Waarom zijn de tanden en kiezen van kinderen extra gevoelig voor gaatjes?
Als de blijvende tanden doorbreken zijn deze nog niet helemaal uitgehard en dus poreus. Het glazuur kan de tanden nog niet optimaal beschermen tegen zuuraanvallen/bacteriën. Hierdoor zijn de tanden extra gevoelig voor gaatjes. Poets daarom vanaf 5 jaar met een tandpasta met een fluoridegehalte tussen de 1000 en 1450 ppm, zoals zendium Glazuur Protect Junior. Poets 2 keer per dag (’s morgens en ’s avonds voor het slapen gaan) gedurende twee minuten. Gebruik een tandenborstel met zachte haren en een kleine borstelkop. Druk niet te hard op de borstel. Begeleid je kind en poets altijd na tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar. Breng elke 6 maanden een bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist. Combineer de eet- en drinkmomenten van je kind en beperk het aantal tot maximaal 7 per dag.

Hoe kan je het gebit van jouw kind het beste poetsen?
Er is één gouden regel voor het poetsen van tanden: poets in een vaste volgorde, de binnen- buiten- en bovenkant van het gebit.

Via de schrobmethode poets je het kindergebit eenvoudig en efficiënt. Hierbij worden korte, horizontale overlappende bewegingen gemaakt. Eventueel kan je een elektrische kindertandenborstel gebruiken. Ga achter je kind staan en of zitten en laat het hoofdje tegen je buik rusten. Om de bovenkant goed te kunnen poetsen moet de mond van je kind ver open. De vlakken van de binnen- en buitenkant zijn gemakkelijker te bereiken als de mond half open is.