terug naar behandelingen

Endodontologie

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

De wortelkanaalbehandeling gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld.

Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies verzwakt is, worden de knobbels van uw kies verwijderd en met vullingsmateriaal terug opgebouwd. Dit heet een composietkroon. Dit is ook nodig om een zeer goede afsluiting van de kanaalvulling te krijgen en te voorkomen dat er opnieuw infectie van de kanalen plaats vindt. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Wanneer heb je een wortelkanaalbehandeling nodig?

Je tand of kies kan ontstoken raken door cariës (tandbederf) of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud kan een symptoom zijn van een ontsteking van het (zenuw)weefsel in de kies. Wanneer je een dikke wang of hevige kiespijn hebt is de infectie al uitgebreid naar het kaakbot aan de wortelpunt en gaat dit ontsteken. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij een koudetest of het maken van een controlefoto.

Kosten

Wat de kosten voor een wortelkanaalbehandeling zijn kan variëren door bijvoorbeeld het aantal kanalen van de kies en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. 

Een wortelkanaalbehandeling zit voor volwassenen niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit je aanvullende tandartsverzekering.

Risico’s

Een wortelkanaalbehandeling is niet zonder risico’s. Tijdens de behandeling kan er een complicatie optreden. Een vijltje kan afbreken en achterblijven in de wortelpunt, of een vijltje volgt de vorm van het kanaal niet en perforeert de wortel. Het kan nodig zijn om een kroon te plaatsen als de kies ernstig verzwakt is.

Na de behandeling kan je last hebben van napijn. Na een paar dagen moet dit minder worden. Gaan de klachten niet over of is de pijn hevig, neem dan contact op met je tandarts. Wanneer er al een ontsteking in je kaakbot is kan deze acuut worden door het werken aan de wortelkanalen. Je tandarts beoordeelt of je hulp nodig hebt van antibiotica om deze te verhelpen.